Logo Realitatea.md

Liderii mondiali vor un nou tratat internațional pentru a gestiona următoarele pandemii

30 Martie 2021, 17:21 // În lume

Liderii mondiali au cerut un nou tratat care să ajute lumea să se pregătească pentru viitoarele pandemii, printr-un avertisment pronunțat împotriva creșterii naționalismului vaccinului. „Nimeni nu este în siguranță până când nu suntem cu toții în siguranță”, au declarat oficialii. 

Peste 20 de lideri naționali, printre care francezul Emmanuel Macron, britanicul Boris Johnson și germana Angela Merkel, au scris marți o adresare publicată în mai multe mijloace de informare în masă, avertizând că este vorba de „nu dacă, ci când” urmează următoarea criză a sănătății.

Scrisoarea solicită o mai mare cooperare internațională și spune că țările ar trebui să evite izolaționismul și naționalismul.

„Vor fi alte pandemii și alte urgențe majore de sănătate. Niciun guvern unic sau agenție multilaterală nu poate singură aborda această amenințare. Întrebarea nu este dacă, ci când", se menționează în articol.

Avertismentul sever vine în timp ce țările și blocurile comerciale continuă să se ciocnească în legătură cu aprovizionarea cu vaccinuri. Unii dintre cei care au semnat scrisoarea au fost implicați în reclame recente referitoare la transporturile de vaccinuri.

Uniunea Europeană și Marea Britanie se află într-un război de cuvinte de lungă durată în legătură cu contractele producătorului de vaccin AstraZeneca și furnizarea acestuia, în timp ce unele state membre ale UE și-au exprimat în mod repetat frustrarea față de lansarea vaccinului.

Astfel, grupul care a semnat articolul de marți a atins un ton semnificativ diferit, subliniind că unitatea și coordonarea sunt cheia pentru viitoarele pandemii.

Printre autori se enumeră șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a avertizat anterior împotriva naționalismului vaccinului și o abordare „eu primul” pentru inoculare.

„Suntem dedicați asigurării accesului universal și echitabil la vaccinuri, medicamente și diagnostice sigure, eficiente și la prețuri accesibile pentru COVID-19 și viitoarele pandemii”, au scris liderii mondiali.

„Credem că națiunile ar trebui să colaboreze pentru un tratat internațional în combaterea pandemiei”, au adăugat aceștia.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile