Logo Realitatea.md

Lukașenko va renunța la relațiile diplomatice cu țările care-i sunt incomode și „nu colaborează”

06 Aprilie 2021, 15:07 // În lume

Președintele Beralusului, Alexandr Lukașenko, a spus în timpul unei ședințe privind optimizarea rețelei de misiuni externe că nu mai vede perspectivele prezenței reprezentanțelor diplomatice ale Belarus într-o serie de state.

„Experiența noastră pe termen lung ne-a arătat că perspectivele prezenței diplomatice a Belarusului în unele țări, nu mai sunt vizibile. În acest caz, nu înțeleg de ce ar mai trebui să ne păstrăm ambasadele și să irosim o parte din bugetul de stat pentru întreținerea lor?”, a zis Lukașenko.

„Este absolut necesar să lucrăm pe baza reciprocității și cooperării, ci nu așa cum am făcut-o recent cu Polonia și Lituania”, a subliniat el.

Potrivit președintelui Belarusului, este foarte important ca sistemul de organisme din cadrul serviciului diplomatic să nu se transforme într-o „structură osificată în care teoreticienii să întrerupă activitatea profesională a statelor”.

Lukașenko a menționat că problemele de interes pot fi discutate pe site-urile ONU, sau alte altor organizații internaționale din New York, Geneva sau Viena, fără necesitatea reprezentanței diplomatice.

„Nu este strict necesar să păstrăm consilieri politici în țările care au renunțat la colaborarea cu Belarus și care sunt conduși de un set de prejudecăți referitoare la țara noastră”, a adăugat el.

 

 

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile