Logo Realitatea.md

Maia Sandu, cu grijă pentru cetățeni. A trimis Parlamentului un proiect care să nu permită evacuarea forțată din casă

26 Martie 2021, 10:35 // Politica

Președinta țării, Maia Sandu, a remis Parlamentului un proiect de lege prin care propune modificarea Codului de executare, astfel încât cetățenii aflați în dificultate să nu fie evacuați abuziv din propria locuință pe timp de iarnă, în situație de urgență sau a nu admite ca sechestrarea locuinței să fie dispusă pentru o datorie mică neachitată de aceștia.

„Azi am înaintat Parlamentului un proiect de lege, cu titlu de inițiativă legislativă, pentru modificarea Codului de executare. Prevederile proiectului de lege au scopul de a proteja oamenii, care au datorii și se află într-o situație financiară defavorabilă, de evacuări abuzive din propria locuință în anumite situații de risc. Cadrul normativ trebuie îmbunătățit pentru a nu permite ca cetățenii să fie lăsați fără loc de trai pe timp de iarnă, în situație de urgență sau a nu admite ca sechestrarea locuinței să fie dispusă pentru o datorie mică”, a anunțat Maia Sandu în această dimineață.

Modificări ar urma să introducă un mecanism de protecție în cadrul procesului de urmărire a bunurilor imobile cu destinație locativă în care debitorul și membrii familiei sale au unicul său domiciliu și să se evite situația în care oamenii sunt lăsați fără loc de trai și adăpost.

Astfel, proiectul de lege propune:

  • A nu se admite efectuarea evacuării silite în perioada rece a anului, 1 decembrie - 1 martie, a debitorului și membrilor familiei sale din bunul imobil în care aceștia au domiciliu unic.
  • Introducerea unui plafon de până la 15 salarii medii pe economie (130,740 lei) pentru care urmărirea bunului imobil cu destinație locativă să nu fie posibilă în situația în care debitorul și membrii familiei sale au unicul domiciliu în acea locuință, precum și cu condiția ca debitorul și soţul/soţia, copilul minor, inclusiv cel adoptiv sau persoana aflată la întreținerea debitorului să nu aibă o altă locuință în proprietate sau în folosință
  •  interzicerea urmăririi burselor de elev/student și a veniturilor debitorului din salariu sau alte surse care cumulativ nu depășesc cuantumul salariului minim garantat
  •  excluderea posibilității de urmărire a prestațiilor de asigurări sociale, precum indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, indemnizația de maternitate, indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav etc.
  •  Specificarea clară a bunurilor ce nu pot fi urmăribile.

Constituția Republicii Moldova prevede că statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai demn, prin urmare acțiunile întreprinse de autoritățile statului trebuie să nu lezeze acest drept și să asigure sănătatea și bunăstarea cetățenilor.

Proiectu, de le poate fi vizualizat aici.

Citeste tot despre: Maia Sandu, Parlament, proiect de lege
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile