Logo Realitatea.md

Merkel și Macron pregătesc un nou acord între țările din spaţiul Schengen privind solicitanții de azil

19 Iunie 2018, 23:12 // În lume

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au anunțat azi, în cadrul unei conferințe de presă comune, despre faptul că se pregătește un nou acord între țările din spațiul Schengen, care vizează modul de acordare a azilului pentru migranți.

Foto simbol: thelocal.fr

„Vom lucra împreună pentru o soluţie interguvernamentală sau multiguvernamentală cu mai multe state membre care sunt vizate. Acordul vizează ca solicitanţii de azil să poată să fie repartizaţi cât mai repede posibil în ţara în care au fost înregistraţi”,  declarat președintele francez, potrivit Adevarul.ro.

Cea mai mare parte a migranţilor care vin în Germania sau Franţa sosesc în prezent din Libia, prin Italia, care este necesar să-i înregistreze în baza de date EURODAC. În virtutea reglementărilor europene, ţara de înregistrare trebuie, în principiu, să soluţioneze dosarul de azil, însă, de la criza migraţiei din 2015, acest sistem nu mai este respectat de facto, cu scopul protejării unor ţări ca Italia sau Grecia, principalele porţi de intrare în Europa. Această problemă este centrală în criza guvernamentală germană, în curs. Iar dacă negocierile evocate de Macron vor avea succes, ele ar putea să-i permită Angelei Merkel să soluţioneze criza şi să evite o rupere a coaliţiei sale, aflate la putere de doar trei luni, scrie sursa citată. 

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile