Logo Realitatea.md

Mihail Poalelungi s-a făcut avocat după funcțiile deținute de judecător anterior

12 Decembrie 2019, 14:55 // Politica

Fostul președinte al Curții Constituționale (CCM), Mihail Poalelungi, va activa în calitate de apărător. O decizie în acest sens a fost luată, în data de 10 decembrie, de Comisia de licențiere a profesiei de avocat. Ex-președintele CCM a fost admis în profesie în baza prevederilor art. 10 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură, scrie bizlaw.md.

Norma legală stabilește că persoanele care deţin titlul de doctor, precum şi cele care au cel puţin zece ani vechime în muncă în funcţia de judecător sau procuror sunt scutite de efectuarea stagiului   profesional şi de examenul de calificare dacă, în termen de șase luni după demisia din funcţie, au solicitat eliberarea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat. De aceleaşi drepturi şi în aceleaşi condiţii beneficiază şi persoanele care, după demisia din funcţia de judecător şi procuror, au continuat să activeze în domeniul dreptului.

Menționăm că, Mihail Poalelungi a fost numit judecător la Curtea Constituțională la începutul anului 2018, după ce a deținut pentru două mandate consecutive funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. Mihai Poalelungi a fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Strasburg, Franţa și arbitru la Curtea Internaţională de Conciliere şi Arbitraj de pe lângă OSCE. Mihai Poalelungi este doctor habilitat în drept și este autor a mai multor lucrări științifice.

Din funcția de președinte al Curții Constituționale, Mihail Poalelungi și-a dat demisia în iunie 2019.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile