Logo Realitatea.md

Ministrul Justiției încearcă să calmeze spiritele: „Judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistem”

27 Octombrie 2020, 16:23 // Societate

„Judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistem, dar prin intermediul unui cadru normativ previzibil și conform celor mai bune practici internaționale”. Declarația aparține ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, în contextul revoltelor legate de hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a repune în funcție cinci judecători cu numele pătat, care au figurat în dosarul „Laundromat” sau, cum se mai spune, în renumita „spălătorie rusească”.

Prin cadrul normativ previzibil și conform, ministrul a avut în vedere proiectul de modificare a Constituției: „Un CSM lipsit de autoritate și credibilitate afectează încrederea în întreg sistemul judecătoresc. Resetarea CSM este o prioritate a MJ, fiind inclusă în proiectul de modificare a Constituției, proiect care va fi expediat Parlamentului imediat ce va fi emis avizul consultativ al Curții Constituționale”.

Proiectul de lege urmează să fie supus aprobării în lectură finală de deputați.

Până atunci, Fadei Nagacevschi a îndemnat „participanții la cursa electorală să nu afecteze procesul de reformare (consolidare) a justiției prin declarații populiste și/sau mincinoase”

Nu este clar la cine anume s-a referit, cert este faptul că Maia Sandu, candidata PAS la funcția de președinte al Republicii Moldova, a avut un comentariu privind decizia CSM: „Judecătorii care au spălat miliarde de dolari prin Moldova sunt repuși, de astăzi, în funcție de justiția lui Dodon. Hoții se simt încurajați, mafioții se simt la putere, bandiții simt protecție. Aceasta este guvernarea lui Dodon”.

Principalul său contracandidat independent, dar susținut de PSRM, Igor Dodon nu a scris nimic pe acest subiect pe contul său de Facebook.

CITEȘTE ȘI:

Scandalul Laundromat, ultimele informații: 16 judecători, patru executori judecătorești, patru angajați ai BNM și nouă angajați ai unei bănci comerciale – cercetați PENAL

Serviciul de profil, despre Laundromat: S-au spălat 22 de miliarde de dolari și nu 70

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile