Logo Realitatea.md

Moldova va adera la Convenția privind transporturile internaționale feroviare

17 Iulie 2020, 10:27 // Societate

Republica Moldova va adera la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF). Un proiect de lege în acest sens a fost votat ieri de Parlamentul Republicii Moldova în ambele lecturi.

Foto Simbol: club feroviar

Aderarea la COTIF va permite Republicii Moldova să-și dezvolte și consolideze colaborarea în domeniul transportului feroviar cu țările membre, ceea ce va  contribui la sporirea volumului transporturilor și, respectiv, a veniturilor obținute de pe urma acestor operațiuni. 

În conformitate cu prevederile Convenției și regulilor uniforme privind Contractul de Transport Internațional Feroviar al Mărfurilor, Republica Moldova va adera la acest instrument internațional cu declarația că va aplica regulile din Convenție doar pe sectorul de cale ferată de la stația Ungheni până la punctul de trecere a frontierei de stat Ungheni-Iași pe distanța de 1.183 de metri și tronsonul de la stația Giurgiulești până la punctul de trecere a frontierei de stat Giurgiulești-Galați, pe distanța de 272 de metri, lungimea totală fiind astfel de 1.455 de metri.

Actualmente COTIF reunește 50 de state din Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Sediul organizației se află la Berna, Elveția.

Moldova se așteaptă la creșterea semnificativă a volumului transporturilor și, respectiv, a veniturilor drept urmare a aderării la COTIF. Proiectul se înscrie în angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Citeste tot despre: aderare, ambele lecturi, COTIF, Parlamentul, votat
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile