Logo Realitatea.md

Moldova va putea primi noi ajutoare anti COVID-19. Donație consistentă din partea Suediei

15 Aprilie 2021, 07:11 // Actualitate

Suedia a anunțat că va veni cu o nouă donație foarte consistentă în lupta contra COVID-19, pe platforma COVAX. De o parte din acest suport se va putea bucura și R. Moldova alături de alte țări, informează Realitatea.md.

„Astăzi Guvernul și-a prezentat noua investiție în sănătatea globală, care însumează circa 2,5 mlrd de krone suedeze. Asta ca să sporească accesul la vaccinurile anti COVID-19, să prevină și să monitorizeze riscul și efectele de contracarare a corupției în sistemele de sănătate ale țărilor sărace”, se menționează într-un comunicat de presă al Guvernului Suedez.

Anunțul official privind donația Suediei va fi făcut public printr-un mesaj video al premierului suedez, Stefan Löfven, în conversații virtuale cu reprezentanții COVAX AMC Investment Opportunity, și șefii statelor: Columbia, El Salvador, R Moldova, Republica Democratică Congo, Norvegia, Noua Zealandă, Portugalia și Cabo Verde, iar gazda va fi reprezentanța SUA.

Guvernul suedez intenționează să contribuie cu încă 2.25 mln de krone către COVAX, iar alături de cele 200 mln krone acordate anterior, va constitui cea mai mare sumă acestei platforme. „Astfel Suedia devine cel mai mare donator din lume pentru COVAX în raport cu numărul de populație.  

În același timp, Suedia va acorda adițional 250 mln de krone către Global Alliance for Vaccines and Immunisation (Gavi), pentru ca țările cu venituri mici și mijlocii să poată avea acces la vaccinurile anti COVID-19.

„Această inițiativă demonstrează angajamentul Guvernului nostrum față de sănătatea mondială și față de accesul la vaccinurile anti COVID-19 în particular. Asta va face ca Suedia să devină cel mai mare donator către COVAX în raport cu numărul de populație și al patrulea ca mărime donator în lume. Facem asta ca să ne arătăm solidaritatea, dar și să contribuim la scopul nostrum comun de a pune punct acestei pandemii”, a menționat ministrul Dezvoltării și Cooperării Internaționale, Per Olsson Fridh.

De asemenea, Suedia a decis să doneze 10 mln de krone către Transparency International, pentru a combate corupția și comerțul cu vaccinuri contrafăcute în perioada de vaccinare a populației. Adițional, Suedia va participa la inițiativa globală de a implementa noi tehnologii, pentru a se asigura că vaccinurile cu adevărat vor ajunge la destinație.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile