Logo Realitatea.md

Nantoi despre reluarea ședințelor grupului de lucru pe subiectul Găgăuziei: „Tandemul Vlah – Dodon duc conștient Moldova spre federalizare”

17 Februarie 2020, 16:07 // Politica

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) consideră, Oazu Nantoi, că „tandemul Irina Vlah – Igor Dodon duc conștient Republica Moldova spre federalizare, la indicația lui Kozak și a Kremlinului”. Declarația a fost făcută de către parlamentar în contextul reluării ședințelor grupului de lucru pentru elaborarea celor trei legi privind oferirea Găgăuziei mai multe împutrniciri.

Într-un interviu pentru ziarul național, Nantoi a menționat că, prin adoptarea acestor trei legi cu privire la statutul Găgăuzie, se dorește ducerea la bun sfârșit a planului lui Kozak, pe care la numit politicianul „Kozak2”.

„Anterior, în componența precedentă a Parlamentului, acest grup de lucru a definitivat trei proiecte de legi, care au ajuns pe rol în Parlament, dar au stârnit discuții controversate în Legislativ și Dodon nu a promulgat un proiect votat. Președintele i-a amăgit pe concetățenii noștri din Autonomia Găgăuză la alegerile din 2016, sunt imprimări video unde el strigă despre faptul că „tancurile americane și jandarmul român calcă pe pământul moldovenesc, acești români, unioniști”, un mesaj xenofob medieval pentru care un stat de drept trebuia să-l penalizeze. Însă, l-am făcut președinte, da? Și președintele Dodon le-a promis găgăuzilor și, nu știu din care motive, cinci circumscripții uninominale în cadrul sistemului mixt votat la indicația lui Vlad Plahotniuc, ca până la urmă să rămână două”, a spus Nantoi.

Deputatul îl acuză pe Dodon că ar avea în jurul să doar persoane corupte și ca partener pe Rusia, care „își face mendrele”, cu scopul de a crea un precedent în țară la noi, ca ulterior să-l impună Ucrainei.

„Noi suntem o ceată de impotenți, lipsiți de demnitate și Rusia își face mendrele, în special ținând cont de faptul că Rusia vrea să creeze un precedent în Moldova, care să fie impus ulterior Ucrainei. În jurul lui Dodon s-a adunat majoritatea celor corupți. Votarea în Parlament este răspunsul la toate temerile și presupunerile. Deocamdată a avut loc doar prima întrunire de familiarizare reciprocă, eu mi-am permis să formulez niște întrebări tranșante acolo.Următoarea întrunire urmează să aibă loc pe 18 februarie, cred că atunci vom vorbi cu hârtiile pe masă. În calitate de cetățean al R. Moldova, eu vreau să pun o întrebare fundamentală: pentru ce a fost creată această Autonomie?”, a conchis Oazu Nantoi.

Amintim că, Parlamentul de la Chișinău a reluat, recent activitatea grupului de lucru „privind asigurarea funcţionalităţii UTA Găgăuzia”, după o vizită recentă a președintelui Igor Dodon în regiune, căruia i s-a reproșat faptul că nu îndeplinește doleanțele găgăuzilor.

Acest grup, al cărui copreședinți au fost aleși Vlad Batrîncea din partea Parlamentului și Gheorghe Leiciu din partea Adunării Populare a Găgăuziei, ar urma să „îmbunătățească funcționarea autonomiei găgăuze în cadrul constituțional al Republicii Moldova, având la bază Legea privind statutul special al Găgăuziei din anul 1994”.

În anul 2017, Parlamentul de la Chișinău a aprobat trei proiecte de legi cu privire la Găgăuzia, dar acestea nu au ajuns să fie implementate, dată fiind nemulțumirea găgăuzilor vizavi de schimbările operate de deputații de la Chișinău, care întrevedeau pericole de federalizare a Republicii Moldova în propunerile venite de la Comrat.

CITEȘTE ȘI:

Dodon le promite cetățenilor din Găgăuzia că va veni cu o inițiativă legislativă actualizată asupra pachetului de legi privind statutul regiunii (VIDEO)

Înaltul Comisar OSCE pentru minorități naționale s-a întâlnit cu membrii grupului de lucru din Parlament privind Găgăuzia

Experții despre cele trei legi privind statutul Găgăuziei, promovate de Dodon și PSRM: Ne-am putea trezi cu o nouă regiune separatistă (VIDEO)

Citeste tot despre: Dodon, Gagauzia, grup de lucru, Nantoi, Vlah
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile