Logo Realitatea.md

Nouă laboratoare cu profil horticol din cadrul UTM sunt în proces de renovare cu suportul partenerilor europeni (FOTO)

18 Iulie 2020, 16:03 // Societate

Modernizarea spațiilor de studiu și tehnologizarea actului academic universitar sunt obiectivele principale ale Universității Tehnice din Moldova (UTM). Ministrul Educației, Culturii și Cercetări, Igor Șarov, a întreprins astăzi o vizită de lucru în cadrul instituției de învățământ superior, pentru a se familiariza cu situația din cadrul universității.

Foto: MECC

Demararea lucrărilor de renovare/dotare a nouă laboratoare cu profil horticol din cadrul Departamentului tehnologia produselor alimentare (TPA) și a Departamentului procese, mașini și aparate industriale (PMAI), pregătirea instituției de învățământ superior pentru organizarea concursului de Admitere 2020, tehnologizarea actului academic universitar, inaugurarea unui nou spațiu de networking și co-sharing – acestea și alte subiecte au fost discutate Igor Șarov și reprezentanții administrației Universității Tehnice din Moldova.

Ministrul Educației, însoțit de mai mulți oficiali din cadrul UTM au vizitat blocurile de studii din campusul academic Râșcani.

Rectorul UTM, Viorel Bostan, a menționat că în prezent au loc lucrări de renovare a nouă laboratoare științifice, în cadrul proiectului investițional „Livada Moldovei" cu finanţare din sursele Băncii Europene de Investiţii (BEI). „Este un proiect investițional de mare anvergură, în care BEI investește în dotări de peste 4 milioane de euro, iar UTM își asumă lucrările de reabilitare în sumă de peste 2 milioane de euro. Pe lângă dotarea propriu-zisă a laboratoarelor, în plină desfășurare se află și lucrările de izolare termică a pereților exteriori ai blocului nr. 5", a afirmat managerul instituției de învățământ superior.

La rândul său, ministrul Educației a declarat că este satisfăcut de faptul că administrația UTM în colaborare cu partenerii de dezvoltare modernizează procesul de studii în cadrul instituției de învățământ superior. „Apreciez investiția pe care Universitatea Tehnică din Moldova în colaborare cu partenerii de dezvoltare o realizează în modernizarea spațiilor de studiu.  Studenții vor beneficia de un proces educațional centrat pe instruirea practică, iar rolul laboratorului în acest proces este unul primordial. Cercetarea științifică constituie criteriul fundamental de evaluare a calificării și performanțelor academice, cu impact major asupra calităţii procesului de studiu", a subliniat ministrul.

Totodată, oficialul a afirmat că cadrele universitare vor putea aplica pentru proiecte naţionale şi internaţionale, de transfer tehnologic, de cercetare şi inovare - proiecte tip resurse umane pentru dezvoltarea personalului științific.

Ministrul Igor ȘAROV a vizitat și aula 6-2 renumită deja în materie de înregistrare a lecțiilor pentru elevi de către profesorii din licee, a cursurilor de pregătire pentru BAC predate de către profesorii UTM, iar, mai nou, aici urmează să fie înregistrate și cursurile digitale, dar și suporturi de curs pentru următoarea perioadă a studiilor la UTM.

În context, rectorul UTM a vorbit despre importanța organizării unui concurs pentru cele mai reușite cursuri digitale pentru a motiva și susține efortul cadrelor didactice de a crea și dezvolta cursuri e-learning.

La final, oficialul a vizitat noul spațiu de networking și co-sharing, ale cărei pregătiri se află pe ultima sută de metri.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile