Logo Realitatea.md

O țară din Europa renunță definitiv la vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca

14 Aprilie 2021, 16:37 // În lume

Danemarca a devenit prima țară din Europa care a renunțat la vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca. Decizia a fost luată din cauza legăturii vaccinului cu cazurile persoanelor care au prezentat reacții adverse severe de cheaguri de sânge, a declarat astăzi agenția națională de sănătate.

Søren Brostrøm, directorul agenției, a declarat că, în ciuda faptului că Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Europeană a Medicamentelor încurajează utilizarea serului AstraZeneca, campania de vaccinare a Danemarcei se va lipsi de acesta.

„În general, trebuie să considerăm faptul că cercetările au indicat că există efecte secundare evidente, reale și grave privind vaccinul de la AstraZeneca. Pe baza unei considerații generale, am ales, prin urmare, să continuăm programul de vaccinare pentru toate țintele grupuri fără acest vaccin”, a spus Brostrøm.

În ciuda opiniei favorabile din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Danemarca și-a menținut îngrijorările cu privire la vaccinul AstraZeneca, alegând să investigheze în continuare legăturile dintre serul ango-suedez și reacțiile adverse raportate.

În Danemarca, au fost înregistrate două cazuri de tromboze severe, unul dintre care s-a sfârșit cu un rezultat letal.

Majoritatea țărilor care au suspendat utilizarea vaccinului au reluat-o de atunci, stabilind însă că acesta va fi administrat doar populației tinere.

Nici Statele Unite și Elveția nu au autorizat utilizarea AstraZeneca din cauza îngrijorărilor cu privire la efectele secundare.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile