Logo Realitatea.md

Oficiul Național al Viei și Vinului a autorizat primii 34 de degustători! Vezi care au fost criteriile de selectare

15 Aprilie 2016, 17:13 // Economie

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a selectat și a autorizat cei mai buni degustători de produse vitivinicole din țară, în urma unui concurs specializat, desfășurat în luna martie. La data de 15 aprilie 2016, celor 34 de experți care au susținut probele din concurs le-au fost înmânate certificatele de degustător autorizat, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA). 

Foto: proimagine.md

„O premieră absolută pentru ramura vitivinicolă, în prezent, este producerea vinurilor cu indicaţie geografică protejată (IGP), denumire de origine protejată (DOP) şi produsele cu marca „Wine of Moldova” (WoM). Una din etapele cele mai importante în procesul lansării vinurilor cu IGP, DOP și WoM, este aprecierea organoleptică. De obiectivitatea și profesionalismul experților degustători, va depinde, în mare măsură, succesul acestor vinuri. Sunt convins că noii experți autorizați vor contribui la sporirea calității Vinului Moldovei, a muncii vinificatorilor și a prestigiului produselor vitivinicole din Republica Moldova”, a declarat Vasile Luca, viceministru MAIA.

După evaluarea vinurilor de calitate de către comisia de degustare, dacă produsele corespund cerințelor legislației în vigoare, producătorii le vor putea îmbutelia cu însemnul corespunzător – IGP, DOP sau „Wine of Moldova” – și le vor putea plasa pe piață.

Dumitru Munteanu, directorul ONVV: „Acest concurs reprezintă un pas extrem de important, deoarece ne permite să creăm o bază de date cu degustători profesioniști, care vor completa elita oenologică a țării. Devenind parte a comisiilor de degustare care urmează a fi constituite, ei vor avea rolul de a asigura calitatea și competitivitatea produselor vinicole autohtone.”

În concurs s-au înscris 51 de participanți, care au fost testați în cadrul a două etape: proba scrisă (în care degustătorii au completat un test grilă) și proba practică (în care degustătorii au evaluat organoleptic 10 mostre de produse vitivinicole). Dintre aceștia, 34 s-au calificat pentru a primi certificatul de degustător autorizat.

Potrivit Elizavetei Breahnă, expert în vinificație ONVV, președintele juriului, certificatele acordate degustătorilor sunt valabile pentru 5 ani, cu posibilitatea de prelungire a acestora de către Oficiu pe un nou termen, la solicitare, cu condiţia urmării de către degustătorii autorizaţi a cursurilor de instruire continuă. Autorizarea degustătorilor și implementarea noii proceduri de degustare a vinurilor de calitate constituie o continuare a eforturilor ONVV cu scopul de a asigura calitatea înaltă a produselor vitivinicole, acordând garanţii atât consumatorilor, cât și producătorilor și de a implementa bune practici în domeniul vitivinicol, ceea ce va permite diversificarea pieţelor de export pentru vinurile produse în Republica Moldova.

În prezent ONVV se află în proces de creare a unui sistem informatizat, care va permite selectarea degustătorilor autorizaţi prin rotaţie, ceea ce va asigura o componenţă diferită pentru fiecare comisie de degustare. Odată cu elaborarea soluției IT privind organizarea comisiilor, vor fi desfășurate primele degustări conform noii proceduri, cu participarea primilor degustători autorizaţi de ONVV.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile