Logo Realitatea.md

Olanda suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca

15 Martie 2021, 09:00 // În lume

Olanda a devenit cea mai recentă țară care a suspendat utilizarea vaccinului coronavirus Oxford-AstraZeneca din cauza îngrijorărilor legate de posibilele efecte secundare. Guvernul olandez a declarat că măsura, care va dura cel puțin până la 29 martie, a fost o măsură de precauție.

Amintim că anterior, Danemarca, Norvegia, Bulgaria, Islanda și Thailanda au oprit deja utilizarea vaccinului  AstraZeneca.

Ce măsuri a  luat guvernul olandez?

Într-o declarație, guvernul olandez a declarat că a acționat din precauție în urma rapoartelor din Danemarca și Norvegia de posibile efecte secundare grave .

„Nu ne putem permite îndoieli cu privire la vaccin”, a declarat ministrul olandez al sănătății Hugo de Jonge.

Decizia de duminică va cauza întârzieri în programul olandez de vaccinare .

Autoritățile au comandat în prealabil 12 milioane de doze de AstraZeneca, cu aproape 300.000 de vaccinări programate în următoarele două săptămâni.

O primă reacție AstraZeneca după declarațiile de formare a unor cheaguri de sânge prin vaccinare

Grupul farmaceutic britanico-suedez AstraZeneca dă asigurări vineri că „nu există nicio probă a unui risc agravat” de formare a unor cheaguri de sânge antrenat de vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, în prima reacţie a grupului după suspendarea utilizării vaccinului, ca măsură de precauţie, într-o serie de state membre UE.

„În realitate, datele cu privire la acest tip (de problemă medicală) sunt mult mai slabe la cei care sunt vaccinaţi, în comparaţie cu aşteptările în rândul populaţiei în ansamblul său”, subliniază grupul într-un comunicat.

Agenția Europeană a Medicamentului, autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, a declarat mai devreme că nu există nicio indicație că vaccinul ar fi cauzat cheagurile de sânge, adăugând că „beneficiile sale continuă să depășească riscurile”.

AstraZeneca a declarat că siguranța medicamentului a fost studiată pe larg în cadrul studiilor clinice.

Alte țări, inclusiv Marea Britanie, Germania, Australia și Mexic, au declarat că vor continua procesul de vaccinare cu acest ser.

Citeste tot despre: AstraZeneca, AstraZeneca Olanda, covid
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile