Logo Realitatea.md

OMS continuă încurajarea utilizării vaccinului AstraZeneca anti-COVID-19

16 Martie 2021, 12:08 // Actualitate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut țărilor să continue administrarea vaccinului AstraZeneca anti-COVID-19, întrucât mai multe țări europene, inclusiv Germania, Franța și Italia au suspendat utilizarea acestuia.

Începând cu săptămâna trecută, peste 10 țări europene au stopat utilizarea serului din cauza mai multor rapoarte ce au indicat că persoanele vaccinate cu AstraZeneca au dezvoltat probleme grave de coagulare a sângelui.

OMS afirmă cu fermitate că beneficiile utilizării vaccinurilor AstraZeneca pentru combaterea COVID-19, care a ucis peste 2,6 milioane de oameni din întreaga lume, depășesc cu mult așa-zisele riscuri.

Dr. Soumya Swaminathan, om de știință șef al OMS, a remarcat că 300 de milioane de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului au fost administrate în întreaga lume și că nu există niciun deces documentat legat de niciunul dintre ele.

Ea a spus că ratele la care s-au produs cheaguri de sânge la persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca „sunt de fapt mai mici decât sunt interpretate”.

Experții OMS în materie de siguranță a vaccinurilor se vor întruni marți pentru a discuta despre serul controversat.

Autoritatea de Reglementare a Medicamentului din Europa a emis anterior un mesaj similar cu OMS, considerând că beneficiile vaccinărilor cu AstraZeneca „depășesc riscul reacțiilor adverse”.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat luni că a luat legătura cu AstraZeneca, cu mai mulți experți în tulburări de sânge și alte autorități din domeniul sănătății, inclusiv din Marea Britanie, unde deja la 11 milioane de persoane le-a fost administrat prima doză cu acest ser, cu scopul de a realiza o „analiză riguroasă a tuturor datelor referitoare la evenimentele tromboembolice potențiale” din următoarele zile.

Comitetul de siguranță al EMA urmează să vină cu informații suplimentare astăzi, iar joi va avea loc o reuniune extraordinară pentru a „pronunța o concluzie clară cu privire la informațiile colectate și a acțiunilor ce trebuiesc întreprinse”.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile