Logo Realitatea.md

Parlamentul a dat „undă verde” pentru crearea unei comisii de anchetă în privința „spălătoriei rusești”

19 Noiembrie 2020, 12:25 // Politica

O comisie de anchetă urmează să fie creată pe platformă parlamentară pentru a elucida circumstanțele care au dus la spălătoria banilor murdari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova. Cu o inițiativă în acest sens a venit la ședința de astăzi fracțiunea parlamentară a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, iar plenul Parlamentului a aprobat includerea acestei chestiuni pe ordinea zilei de până la sfârșitul acestei luni.

Deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, a declarat că, pe parcursul anilor 2010 și 2014, organizații criminale, oameni de afaceri din domeniul imobiliar și din sectorul bancar din Federația Rusă, au transferat peste 20 de miliarde de dolari din fonduri murdare, prin complexul de spălătorie, format din zeci de companii offshore, bănci și agenți proxy.

„Ulterior, procesul era ,,legalizat” de către judecătorii din Republica Moldova, iar banii spălați erau răspândiți în țări din UE. Astfel, Republica Moldova a fost folosită atât pentru a asigura protecția juridică, pentru a ,,legaliza” procesul de spălare a banilor, cât și pentru a transfera bani în sisteme financiare din Uniunea Europeană. În ,,spălătoria rusească” au fost implicați peste 20 de judecători de la 15 instanțe de judecată din Republica Moldova”, a notat parlamentara.

Potrivit proiectului, comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de 90 de zile, raportul cu privire la elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind spălarea banilor murdari în proporție deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, începând cu anul 2010.

Proiectului de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei de anchetă urmează să fie examinat la una din următoarele ședințe ale Parlamentului, iar până atunci discuțiile se vor purta pe platforma parlamentară de specialitate.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile