Logo Realitatea.md

Planul de acţiuni privind elaborarea PUG, aprobat de CMC cu scandal. Platforma DA va face un denunț la Procuratură și va ataca decizia în instanță

28 Iulie 2020, 19:51 // Societate

Planul de acţiuni privind elaborarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Chișinău a fost votat astăzi în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), lucru care s-a lansat cu scandal, acuzații între consilieri, iar mai nou, consilierii municipali ai Platformei DA au declarat că vor semna un denunț către procurorul general.

Foto Simbol/Iv Ceban/Facebook

În cadrul dezbaterilor, consiliera Platformei DA, Aliona Mandatii, a punctat vulnerabilitățile acestui proiect, reiterând poziția fracțiunii, enunțată în ședințele anterioare. Este vorba despre imperfecțiunea cadrului legal, în special, s-a invocat Legea privind achizițiile publice.

Urmare a votului Platforma DA a anunțat că va semna un denunț penal în adresa procurorului general. Totodată, fracțiunea își asumă dreptul de a ataca decizia în cauză în instanța de judecată.

Potrivit primarului Capitalei, Ion Ceban, serviciile pentru elaborarea documentului sunt oferite gratis ca suport de sponsorizare de către două companii din Rusia și România.

Acesta afirmă că, ani la rând au fost elaborate schimbări cu privire la destinația anumitor terenuri, prin efectuarea de PUZ-uri, sau alte documente permisive. „Astăzi, la CMC am auzit foarte multe dezbateri politice. Am promis locuitorilor că vom avea un Plan Urbanistic General. Eu înțeleg că există frustrări foarte mari a celor care au vândut orașul pe parcele. Au intervenit în centrul istoric. Nu am făcut nicio înțelegere pe sub masă. Data trecută s-a cerut avizul CNA-ului și SIS-ului. Poftim, este avizul acestor două instituții. Noi facem totul transparent”, a spus Ceban.

Costul real de elaborate a PUG-ului ar fi de 17-20 de milioane de lei, bani pe care municipalitatea nu-i are în prezent.

Ultimul PUG al orașului a fost elaborat în anul 2007 și nu mai corespunde realității, iar regulamentul a fost întocmit în 2008.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile