Logo Realitatea.md

Proiectul de echivalare a actelor de studii din R. Moldova şi România, amânat. Șarov consideră argumentele autorităților eronate

10 Noiembrie 2020, 09:41 // Societate

Fostul ministru al Educației, Igor Șarov, nu înțelege de ce este tervigersat proiectul de echivalare a actelor de studii din Republica Moldova și România. Potrivit lui, argumentele în acest sens sunt eronate. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova.

Foto: zdg.md

„Este neînţeleasă tergiversarea acestui proiect. Avizarea în Guvern a fost trecută. Din informaţia pe care o deţin, şi chiar vorbisem cu preşedintele Comisiei de politică externă, domnul Vremea, care m-a informat că la prima şedinţă a comisiei nu a fost cvorum, iar la a doua reprezentanţii fracţiunii socialiste au solicitat amânarea proiectului.

Pentru mine sunt cel puţin stranii argmentele invocate, precum că odată cu semnarea acestuia ar fi posibilităţi de plecare a mai multora din R. Moldova. Această opinie este, în opinia mea, cel puţin una eronată. Nu vreau să zic mai mult, fiindcă, beneficiile pentru cetăţenii noştri din România sunt enorme şi viceversa. Cei care au absolvit 10 sau 11 clase, cândva, li se va echivala cu diploma de bacalaureat. Cei care au absolvit 5 ani de studii universitare, li se va echivala cu diploma de master. Se echivalează şi diplomele şi gradele ştiinţifice. Mai există încă un şir de beneficii”, spune Igor Şarov.

Fostul ministrul spune că în cadrul ministerului sunt în pregătire documente similare de echivalare a actelor de studii cu Italia, Portugalia, Belarus, cu alte state. Igor Şarov menţionează că astfel de documente sunt în beneficiul cetăţenilor noştri care se află peste hotare.

„Eu sunt sigur că bunul simţ va domina, iar eforturile deputaţilor care susţin acest proiect îl vor face unul de succes”, a conchis Igor Şarov.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile