Logo Realitatea.md

R. Moldova a ratificat Tratatul de la Marrakesh. Materialele publicistice ale persoanelor cu dizabilități vor putea fi accesate mai ușor

23 Noiembrie 2017, 15:11 // Politica

Parlamentul a ratificat astăzi Tratatul de la Marrakesh pentru facilitatea accesului la operele publicate al persoanelor nevăzătoare, cu deficienţe de vedere sau cu alte dificultăţi de citire a materialelor imprimate, adoptat la Marrakesh, la 27 iunie 2013.

bazavan.ro

Tratatul reglementează protecţia juridică prin acordarea facilităţilor unor categorii de persoane, precum şi stabileşte norme privind beneficiarii protecţiei, limitările şi excepţiile din legislaţiile naţionale privind exemplarele în format accesibil, rolul entităţilor responsabile din domeniu, măsurile tehnologice de protecţie, cooperarea pentru facilitarea schimbului transfrontalier de exemplare în format accesibil.

Astfel, se oferă accesul persoanelor beneficiare la lucrări/opere în limbajul special Braille, imprimate în format mare, audio, electronic şi alte formate utilizând mijloace tehnice de asistenţă în scopuri educaţionale, de formare şi informaţionale. Entitățile autorizate care pot oferi asemenea lucrări, de obicei, sunt bibliotecile care asigură materialele prin efectuarea schimbului transfrontalier de exemplare în format accesibil.

Potrivit autorilor, scopul documentului este de a facilita accesul la operele publicate al persoanelor nevăzătoare, cu deficienţe de vedere sau cu alte dificultăţi de citire a materialelor imprimate, atât prin sporirea numărului operelor în format accesibil, cât şi prin îmbunătăţirea circulaţiei acestor opere, în special, la nivel transfrontalier.

Totodată, prin ratificarea Tratatului, Republica Moldova îşi asumă obligativitatea de a oferi şanse egale tuturor persoanelor, de a recunoaşte şi respecta drepturile persoanelor cu dizabilităţi de a beneficia de măsuri care să le asigure integrarea socială şi profesională.

Tratatul a intrat în vigoare la  30.09.2016, fiind ratificat de către 20 de state semnatare. Pentru Republica Moldova, Tratatul va intra în vigoare de la data expirării perioadei de trei luni calculate de la data depunerii instrumentului de ratificare. Tratatul nu conţine prevederi privind termenul de valabilitate.

Conform datelor internaționale, aproximativ 300 milioane de persoane cu deficienţe de vedere şi capacitate limitată de percepere a informaţiei tipărite din întreaga lume urmează să beneficieze de norme de protecţie a dreptului de autor mai flexibile şi adaptate la realităţile tehnologice.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile