Logo Realitatea.md

Raportul lansat de UNICRI pentru Moldova demonstrează că banii ilegali într-un an constituie un miliard de dolari

15 Aprilie 2021, 09:13 // Economie

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute (UNICRI) a publicat un raport privind fluxurile financiare ilicite și redresarea activelor în Republica Moldova. Potrivit raportului fluxul ilegal al banilor într-un an în Republica Moldova a constituit circa un miliar de dolari.

În raport se precizează că, principalele activități ilegale din Moldova sunt corupția, evaziunea fiscală, traficul de droguri, traficul de ființe umane, contrabanda cu arme și bunuri, traficul de substanțe radioactive, contrabanda de țigări, crime cibernetice și scheme financiare.

Activitatea infracțională organizată în Moldova reflectă și se aliniază în mare măsură modelelor regionale care implică domeniul de aplicare, natura și impactul unei astfel de activități.

Acest raport include recomandări privind modalitățile de îmbunătățire a mecanismelor de confiscare și confiscare eficace și eficientă a activelor legate de activitățile infracționale și modalitățile de îmbunătățire a gestionării transparente a activelor recuperate și direcționarea acestora către nevoile de dezvoltare de înaltă prioritate, ar fi cele din sectoarele educației, asistenței medicale și infrastructurii.

În document se menționează că, dacă s-ar reuși confiscarea a cel puțin 10% din banii ilegali, aceștia ar ajunge pentru plata salariilor anuale a 20 000 de profesori.

Cu o reacție la raportul lansat de UNICRI a venit și Ambasadorul Uniunii Europene în țara noastră, Peter Michalko. „Raportul privind fluxurile financiare ilegale din Republica Moldova constată fapte grave. Dacă doar 10% din banii furați ar fi recuperați anual, acest lucru ar acoperi salariile pentru mai mult de 20.000 de profesori pentru tot anul, sau ar repara 40% din toate drumurile din țară”, a scris Michalko pe Facebook.

Raportul integral poate fi găsit aici.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1130 -1.0450%
USD USD 19.1216 -0.4239%
RUB RUB 0.3624 1.6550%
RON RON 4.0684 -1.0483%
UAH UAH 0.6472 -0.0772%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile