Logo Realitatea.md

Reacția unioniștilor la „statutul special al limbii ruse”: „Cei „trei crai de la răsărit” trebuie să-și dea demisia cu motivația – prostie”

25 Noiembrie 2020, 13:26 // Politica

Inițiativa legislativă a celor trei deputați socialiști, care au înregistrat în Parlament un proiect de lege privind obligarea funcționarilor să ofere răspuns la solicitări și în limba rusă, este o fumigenă fără sens, o chestiune lipsită de actualitate, cuprinsă, deja de circa 20 de ani, în legislația Moldovei, dar nefuncțională, întrucât contravine modului firesc în care minoritățile naționale înțeleg să-și exercite drepturile lor, precum și standardelor internaționale, în materie. Cu o asemenea reacție a venit Mișcarea Politică Unirea (MPU) referitor la propunerea parlamentarilor PSRM.

Astfel, Mișcarea Politică Unirea spune că a luat act de inițiativa legislativă privind statutul limbii ruse, a celor trei deputați PSRM, precum și de reacțiile în presa. MPU afirmă că „doar unirea cu România ar duce la o protecție mai eficientă a drepturilor tuturor comunităților etnice din Republica Moldova și ar pune capăt speculațiilor fără sens care au loc”.

Cei „trei crai de la răsărit" trebuie să-și dea demisia din funcția de deputat, cu motivația - prostie, populism și necunoaștere a legislației, precum și lingușeală excesivă și lipsită de eficiență față de regimul Putin, din Federația Rusă. Această inițiativă legislativă mai urmărește un scop, și anume, unul slugarnic, ca Dodon să pună pe masă lui Kozak, în cadrul ultimei vizite ca șef de stat la Moscova, această „lege" drept dovadă a loialității, în schimbul protecției pentru corupția de care va fugi să răspundă, după modelul lui Ianukovici”, se precizează într-o declarație a MPU.

Totodată, Mișcarea Politică Unirea afirmă că, în cazul în care această inițiativă va ajunge, totuși, pe ordinea de zi a Parlamentului, urmează a fi sesizată Curtea Constituțională, care, cu siguranță, o va declara neconstituțională, pentru motivele menționate mai sus, iar Dodon și cei trei deputați - urmează a fi trași la răspundere penală, inclusiv pentru înaltă trădare de Patrie.

Amintim că, ieri trei deputați socialiști: Bogdat Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi au înaintat în Parlament un proiect de lege, care ar oferi „un statut special limbirii ruse în Republica Moldova”, prin care ar urma să oblige funcționarii să ofere informații în limba rusă, dacă li se va solicita acest lucru, iar dacă li se va solicita organelor puterii de stat să traducă din limba română în limba rusă documentele adoptate, atunci va trebui realizat acest lucru. De asemenea, se propune ca instituțiile de stat să fie obligate să primească cererile din partea cetățenilor nu doar în limba română, dar și în cea rusă, iar răspunsul să fie oferit la fel în limba în care a fost făcută solicitarea.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile