Logo Realitatea.md

Relații tot mai aspre Rusia-SUA: interdicții pentru 8 oficiali americani și expulzare a 10 diplomați

17 Aprilie 2021, 09:12 // Actualitate

Federația Rusă a venit cu o reacție față de sancțiunile Statelor Unite ale Americii și a interzis intrarea pe teritoriul său a opt oficiali americani, informează Realitatea.md.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe rus, este vorba despre:

Merrick Brian Garland – procurorul general al SUA;

Michael D. Carvajal – directorul Biroului Federal al penitenciarelor din SUA;

Alejandro Nicholas Mayorkas – ministrul Securității interne a SUA;

Susan Elizabeth Rice – consilierul președintelui SUA pe politica internă, fosta reprezentantă la ONU și consilieră privind politicile de securitate națională;

Christopher Asher Wray – directorul FBI;

Avril Danica Haines – directorul biroului National Intelligence din SUA;

John Robert Bolton – fost consilier prezidențial privind securitatea națională și reprezentant la ONU;

Robert James Woolsey Jr. – fost director al CIA.

„Luând în considerație caracterul provocator al acțiunilor Washingtonului, care au făcut dificile relațiile ruso-americane, s-a luat decizia de a face excepție de la practicile obișnuite de a nu face publice măsurile de răspuns ale părții ruse”, se menționează în comunicat.

Potrivit publicației The New York Times, în afară de aceste interdicții, Rusia intenționează să expulzeze și un grup de 10 diplomați americani de pe teritoriul său.

„Sancțiunile SUA vin ca răspuns la lansarea Rusiei a unor atacuri cibernetice asupra guvernării și asupra unor rețele private, care au intervenit în procesul de alegeri din SUA. De asemenea, există îngrijorări într-o evaluare a CIA că Rusia a oferit recompense militanților Afgani ca să ucidă trupe americane. Dar deoarece confirmarea privind aceste recompense are o certitudine mică, îngrijorarea a fost exprimată doar într-o declarație diplomatică și nu ca justificare pentru sancțiuni.

Unele măsuri ale SUA vin să facă mai dificilă participarea Rusiei în economia globală, dacă țara va continua cu acțiunile sale dăunătoare”, se menționează în articol.

Președintele american, Joe Biden a spus că a vrut să răspundă proporțional. „Statele Unite nu vrea să intre în escaladarea situației și într-un conflict cu Rusia. Noi vrem o relație stabilă și previzibilă”, a spus Biden.

Astfel, ambasadorul SUA în Federația Rusă, John J. Sullivan, într-o întrevedere de la Kremlin, a fost atenționat să se întoarcă în SUA, iar Rusia și-a rechemat ambasadorul său de la Washington, Anatolii Antonov.

Șeful de Externe de la Kremlin, Serghei Lavrov, a spus că dacă situația se va înrăutăți, Rusia va ținti și asupra unor companii americane. De asemenea, Rusia va răspunde și acțiunilor impuse de Polonia, care a expulzat 3 diplomați ruși, astfel că Rusia vrea să expulzeze 5 diplomați polonezi de pe teritoriul său.   

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1130 -1.0450%
USD USD 19.1216 -0.4239%
RUB RUB 0.3624 1.6550%
RON RON 4.0684 -1.0483%
UAH UAH 0.6472 -0.0772%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile