Logo Realitatea.md

Reniță nu se dă bătut: Contestă ordonanța de neîncepere a urmăririi penale în dosarul „kuliokul” și cere procurorului să o anuleze (VIDEO)

01 Iulie 2020, 12:54 // Politica

Deputatul, Iurie Reniță, a anunțat astăzi că va contesta ordonanța Procuraturii Anticorupție de a nu iniția urmărire penală pe cazul înregistrărilor video în care șeful statului, Igor Dodon,  ar fi primit de la fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, bani într-o pungă. De asemenea, parlamentarul solicită ca Procuratură să anuleze ordonanța dată.

„Având în vedere lejeritatea cu care Procuratura Generală a clasat procesul de urmărire penală ce-i vizează pe șeful statului, Igor Dodon, fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc și cetățeanul, Serghei Iaralov, antrenați într-un caz de presupusă corupție și trădare de Patrie, cu referire la cele patru secvențe video prezentate PG aș dori să clarific câteva aspecte importante cu care a operat PG anterior. Clasarea dosarului de maximă importanță socială și politică conduce la concluzia că Procuratura Generală și structurile sale nu au reușit să se debaraseze de influența nefastă a factorilor politici. Altfel cum poate fi catalogată rapiditatea cu care a a fost absolvit Igor Dodon de vreo bănuială rezonabilă în acest caz?”, a spus Reniță în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, Iurie Reniță afirmă că nu este mulțumit de decizia Procuraturei Anticorupție și a Procuraturei Generale de a clasa procesul penal intentat împotriva lui Dodon, Plahotniuc și Iaralov care apar în patru secvențe video în presupuse acte de corupție dar și de trădare de patrie. Această decizie a generat foarte multe semne de întrebare și de aceea deputatul a elaborat o contestație pe numele Procurorului General având în vedere subiectul de maximă importanță socială și politică pentru cetățenii RM și a persoanelor implicate în aceste secvențe.

„În context e firesc să ne întrebăm: care prevedere constituțională sau care cadru legal și regulatoriu îi permite Procuraturii Generale să facă comentarii și declarații politice, cine o abilitează – președintele Dodon, președintele Parlamentului Greceanâi sau prim-ministrul Chicu? Atunci cum rămâne cu respectarea necondiționată a Constituției, a Legii cu privire la Procuratură, a separării puterilor in stat și a altor acte legislative relevante?”, se întreabă parlamentarul.

Amintim că, în baza celor două denunțuri, procurorii au inițiat un proces penal, în cadrul căruia au fost examinate inclusiv secvențele prezentate pe 5 iunie curent, de deputații Iurie Reniță și Lilian Carp cu privire la acțiunile pretins ilegale ale președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, dar și scrisoarea anonimă cu așa-zisele „chitanțe” pentru bani.

La sfârșitul lunii mai, deputatul Iurie Reniță a dat publicității un video cu o întâlnire dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc. Ultimul îi întinde o pungă, unde se presupune că ar fi bani. Primul însă spune să i-o dea lui Serghei Iaralov, mâna dreaptă a fostului lider PDM, care ar urma să o transmită altor persoane.

Se vehiculează că era vorba despre persoane din PSRM. Deputatul a mai publicat un alt video cu aceeași scenă, doar că filmată dintr-un alt unghi al încăperii unde a avut loc întrevederea, fapt ce ar demonstra că acest video nu este editat.

La 24 iunie, Procuratura Anticorupție a examinat denunțul depus de Andrei Năstase și adresarea lui Iurie Reniță prin care cereau investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani. Astfel, Procuratura a încetat investigarea cauzei penale, pe motiv că „nu ar întruni elementele vreunei infracțiuni”.

DOC: Iurie Reniță/Facebook

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile