Logo Realitatea.md

Revenim de unde am pornit? Trei deputați socialiști propun ca funcționarii să fie obligați să ofere informații și în limba rusă (DOC)

24 Noiembrie 2020, 13:30 // Politica

Limba rusă s-ar putea simți „ca la ea acasă” în Republica Moldova, iar funcționarii ar urma să fie obligați să ofere informații în limba rusă, dacă li se va solicita acest lucru. Acest lucru propun trei deputați socialiști: Bogdat Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi, care au înaintat astăzi în Parlament un proiect de lege, care ar oferi „un statut special limbirii ruse în Republica Moldova”.

Colaj: realitatea.md

Documentul prevede ca „în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului”.

Totodată, în proiect se stipulează că, dacă se va solicita, organelor puterii de stat să traducă din limba română în limba rusă documentele adoptate, atunci va trebui realizat acest lucru.

De asemenea, instituțiile de stat vor fi obligate să primească cererile din partea cetățenilor nu doar în limba română, dar și în cea rusă, iar răspunsul să fie oferit la fel în limba în care a fost făcută solicitarea.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Comisiile parlamentare de profil, iar ulterior inclus pe agenda ședințelor plenare și supus votului.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile