Logo Realitatea.md

Sandu, despre inițiativa socialiștilor de a oferi un statut limbii ruse în Moldova: „Încearcă să pună oamenii pe baricade”

30 Noiembrie 2020, 16:28 // Actualitate

Președinta aleasă, Maia Sandu, spune că nu a văzut proiectul PSRM cu privire la statutul limbii ruse și nu îl poate comenta, însă, în opinia acesteia, socialiștii fac acest lucru pentru că s-au speriat de faptul că oamenii se pot uni și, prin astfel de inițiative, încearcă să-i pună pe baricade. Declarația a fost făcută astăzi de către Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă. 

Foto Simbol

Maia Sandu a declarat că inițiativa vine după ce PSRM a văzut că la alegerile prezidențiale, mai ales în turul doi, oamenii s-au unit. „Oamenii din societatea noastră au lăsat deoparte diferențele și s-au unit. S-au unit pentru o agendă comună, și anume pentru a combate corupția, pentru a face reforma justiției, pentru a face ordine în țară, pentru a crea un stat care să le ofere perspective și oportunități economice aici acasă”, a notat președintele ales.

Potrivit președintei alese, de fiecare dată când politicienii corupți din Republica Moldova văd că există această posibilitate, ca oamenii buni să se unească, ei vin cu inițiative care să-i divizeze. „Faptul că au venit acum cu această inițiativă vorbește despre lucrul că încearcă să-i pună pe oameni pe baricade, ca oamenii să uite de obiectivul de a lupta cu hoții, de a-i alunga din țară și să se lase divizați. Apelul meu către cetățenii este să nu ne lăsăm provocați nici de o parte, nici de alta și să ținem minte că obiectivul nostru comun este să construim o țară bună pentru toți și pentru ca să construim o țară bună, trebuie să alungăm toți corupții de la putere. Așa cum l-am alungat pe Igor Dodon, așa trebuie să alungăm și corupții din Parlament”, menționează politiciana.

Amintim că, săptămâna trecută, trei deputați socialiști: Bogdat Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi au înaintat în Parlament un proiect de lege, care ar oferi „un statut special limbirii ruse în Republica Moldova”, prin care ar urma să oblige funcționarii să ofere informații în limba rusă, dacă li se va solicita acest lucru, iar dacă li se va solicita organelor puterii de stat să traducă din limba română în limba rusă documentele adoptate, atunci va trebui realizat acest lucru. De asemenea, se propune ca instituțiile de stat să fie obligate să primească cererile din partea cetățenilor nu doar în limba română, dar și în cea rusă, iar răspunsul să fie oferit la fel în limba în care a fost făcută solicitarea.

Cu o reacție la această inițiativă a venit și Mișcarea Politică Unirea, care a calificat acest lucru drept „o fumigenă fără sens, o chestiune lipsită de actualitate, cuprinsă, deja de circa 20 de ani, în legislația Moldovei, dar nefuncțională, întrucât contravine modului firesc în care minoritățile naționale înțeleg să-și exercite drepturile lor, precum și standardelor internaționale, în materie”. 
Citeste tot despre: limba rusă, Maia Sandu, proiect de lege, PSRM
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile