Logo Realitatea.md

Se pune la bătaie funcția de judecător la CCM. CSM a lansat concursul (VIDEO)

09 Martie 2021, 14:26 // Actualitate

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a inițiat procedura de desemnare a unui judecător la Curtea Constituțională, după decesul magistratului Eduard Ababei.

Astfel toți candidații doritori pot depune dosarele până la data de 26 martie curent, pentru a participa la concursul anunțat de către Consiliu.

Candidații vor prezenta în dosar cererea de participare la concurs, copia actelor de identitate, CV-ul în forma EuroPas, copia diplomei de licențiat în drept sau echivalentul oricărui alt document similar, copia carnetului de muncă, certificatul medical de sănătate, cazierul judiciar, declarația de avere și interese personale, referința de la ultimul serviciu, fotografie și scrisoarea de motivare.

Amintim că, postul vacant de judecător la Curtea Constituțională a fost anunțat, după decesul magistratului Eduard Ababei, la data de 28 ianuarie.

Curtea Constituțională este alcătuită din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecătorii constituționali beneficiază de imunitate. Ei nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați (cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă), trimiși în judecată penală sau contravențională fără încuviințarea prealabilă a Curții Constituționale. Ei pot deține această funcție pe durata a două mandate.

Eduard Ababei a fost numit judecător al Curții Constituționale de către CSM, în iulie 2019.

CITEȘTE ȘI:

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile