Logo Realitatea.md

STUDIU Abuz și exploatare sexuală asupra copiilor: Cel puțin o dată, cineva i-a solicitat imagini cu caracter sexual

16 Aprilie 2021, 16:34 // Societate

Fiecare al doilea copil din Republica Moldova, trece printr-o experiență neplăcută în care, cel puțin o dată, cineva îi solicită să expedieze online imagini cu caracter sexual. Rezultatele unui studiu național au demonstrat că 40% dintre acești copii nu vor recunoaște nimănui despre aceste mesaje și doar 9% vor vorbi cu părinții lor referitor la astfel de solicitări pe care le primesc în mediul virtual. 

Potrivit datelor studiului elaborat de Centrul Internațional „La Strada”, 9 din 10 copii produc și expediază cu regularitate filmulețe cu sine, 4 dintre acești copii nu știu cum să modifice setările de confidențialitate pe rețelele sociale, iar fiecare al șaptelea copil nu știe ce informație poate fi publicată online și care nu ar trebui spusă nimănui. De asemenea, doi din 10 copii cu vârsta de 9-11 ani au comunicat online cu persoane necunoscute. Totodată, jumătate dintre ei au recunoscut că s-au întâlnit în realitate cu persoane pe care le-au cunoscut online.

„Această cercetare a fost realizată în contextul în care situația pandemică a determinat copiii să petreacă mai mult timp online. Mai mult timp online înseamnă mai multe oportunități, dar și mai multe riscuri, în cazul în care copilul nu are abilitățile necesare pentru a naviga în siguranță. Una dintre cele mai mari provocări legate de siguranța copiilor pe Internet este să-i protejăm de un abuz sexual. În ultimele 12 luni, numărul abuzurilor sexuale online raportate de copii a crescut cu 50%. Iată de ce, prin acest studiu ne-am propus în mod special să identificăm comportamentele riscante ale copiilor în mediul virtual, care amplifică vulnerabilitatea lor față de acest tip de abuz”, a declarat directoarea Programului Copii al CI La Strada Moldova, Elena Botezatu. 

Potrivit copiilor intervievați în cadrul studiului, cele mai neplăcute situații cu care se confruntă în mediul online sunt legate de accesarea involuntară a conținuturilor cu caracter sexual (13%), de situațiile când primesc mesaje vulgare, înjositoare sau imagini cu caracter sexual (12%), dar și atunci când sunt hărțuiți, înjosiți. Totuși, studiul arată că nu oricare dintre acești copii riscă să devină victimă a unui abuz sexual în mediul online.

De asemenea, printre copiii care sunt cei mai vulnerabili la abuz și exploatare sexuală pe Internet, este vorba despre adolescenți cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani, cu un statut social redus și care provin din familii incomplete. Experții susțin că acești copii preferă să nu vorbească nimănui despre situația lor. 

Eșantionul cercetării a cuprins un număr de 3.829 de copii. Au fost realizate și 20 de interviuri ale copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 17 ani, din Chișinău și din alte localități ale țării, inclusiv din Regiunea UTA Găgăuzia. 

Studiul „Siguranța copiilor pe Internet. Cercetare privind experiențele online ale copiilor din Republica Moldova și riscurile la care se expun” a fost realizat de CI „La Strada”, cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, cu susținerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei în cadrul proiectului ,,Suport pentru autoritățile naționale în promovarea răspunsului politic la traficul de ființe umane, cu respectarea deplină a drepturilor omului și drepturilor persoanelor traficate”.

Sursa: CI „La Strada Moldova”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1130 -1.0450%
USD USD 19.1216 -0.4239%
RUB RUB 0.3624 1.6550%
RON RON 4.0684 -1.0483%
UAH UAH 0.6472 -0.0772%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile