Logo Realitatea.md

Ton dur al UE față de AstraZeneca: Unde ar putea fi blocat exportul de vaccin

20 Martie 2021, 16:10 // În lume

Ursula von der Leyen a reluat avertismentul legat de posibila blocare a exporturilor de vaccin de către Uniunea Europeană, în cazul în care compania AstraZeneca refuză să respecte angajamentele contractului său. Potrivit Agerpres, șefa Comisiei Europene solicită administratorilor să-și respecte angajamentele: „Respectaţi-vă contractul cu Europa înainte de a începe să livraţi altor ţări!”.

Comentariile vin după ce, anterior, Von der Leyen a sugerat mai voalat că ar putea bloca exporturile și a declarat că UK se numără printre țările care nu acționează cu bună credință în ce privește exporturile și importurile de vaccin. La fel, este vorba de contextul în care UE se confruntă cu numeroase critici din partea statelor membre din cauza campaniei de vaccinare lente și incapacității de a menține un flux constant de furnizare de doze.

„Avem opţiunea de a interzice orice export prevăzut. Acesta este mesajul pe care îl transmitem către AstraZeneca: respectaţi-vă contractul cu Europa înainte de a începe să livraţi altor ţări!”, a declarat Von der Leyen.

Anterior, ea s-a pronunţat pentru o mai mare transparenţă şi reciprocitate în legătură cu exporturile de vaccinuri împotriva coronavirusului, menţionând că problema reciprocităţii şi a unui mecanism aferent va fi analizată cu celelalte ţări membre la summitul UE din 25-26 martie.

„Vrem să vedem reciprocitate și proporționalitate în exporturi, suntem pregătiți să folosim orice instrument pentru a vedea acest rezultat. Ne vom asigura că Europa își va primi partea echitabilă”, spunea Von der Leyen, adăugând că va discuta propunerea cu șefii de stat și guvern din UE.

Ce țări sunt vizate de Ursula von der Leyen

Miercuri, von der Leyen a decis să schimbe tonul, angajându-se să ia măsuri mai dure dacă celelalte țări vor continua să nu acționeze cu deschiderea de care a dat dovadă UE – întrerupând exporturile către alte țări dacă acestea nu vor exporta și ele, măcar la nivelurile prevăzute.

„În ultimele șase săptămâni, 41 de milioane de doze au fost exportate din Uniunea Europeană spre alte 33 de țări. Acest lucru arată că Europa este dispusă să facă să funcționeze cooperarea internațională. Dar aceste uși trebuie să fie deschise în ambele direcții, de aceea ne vom asigura că există reciprocitate și proporționalitate. Dacă nu, vom reflecta la felul în care pot fi legate exporturile de nivelul lor de deschidere”, a spus ea.

„Am observat că în ultimele șase săptămâni, în jur de 10 milioane de doze au fost exportate în UK. Încă așteptăm să primim dozele pe care ar fi trebuit să le exporte ei”, a continuat șefa Comisiei.

De altfel, dacă acest principiu va fi implementat, Uniunea Europeană ar putea să aplice reciprocitatea pentru tipuri diferite de vaccin, însemnând că exporturile de ser Pfizer/BioNTech ar putea fi întrerupte până ce UK se hotărăște să își onoreze cantitatea de exporturi de ser AstraZeneca.

Pe de altă parte, principiul s-ar putea aplica și altor țări care produc local vaccinuri și nu exportă, dar care au rate de vaccinare superioare celor ale UE.

Citeste tot despre: AstraZeneca, UE, Ursula von der Leyen
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile