Logo Realitatea.md

Un ex-președinte de țară dojenește Paramentul, CCM și pe Maia Sandu în contextul situației politice și pandemice

30 Martie 2021, 10:08 // Politica

Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, a venit cu o adresare critică, către șefa statului, Maia Sandu, membrii Parlamentului și Curții Constituționale (CCM), prin care le critică acțiunile ce au dus la agravarea situației pandemice din cauza divergenților politice în care se scufundă țara.

Colaj: realitatea.md

Voronin întreabă cele trei instituții cheie ale statului dacă în altă țară pe timp de pandemie politicienii și instituțiile statului se comportă într-o asemenea manieră, care afectează în mod direct societatea și duce la agravarea situației pandemice.

„Da, această îngrozitoare năpastă a afectat întreaga lume. Dar spuneți-mi, vă rog, în care altă țară comportamentul politicienilor este atât de nerușinat și iresponsabil ca al dumneavoastră? În toate țările afectate de pandemie clasa politică se consolidează, încadrându-se activ în depășirea acestei nenorociri comune prin grija față de sănătatea oamenilor, prin întreprinderea măsurilor necesare pentru salvarea vieților omenești. Pe când dumneavoastră, cei care vă aflați la guvernare, sunteți preocupați de un iarmaroc politic de partajare a puterii. Organizând acest spectacol ieftin, nu mai sunteți în stare să vă dați seama că foarte degrabă nu va avea cine să vă aprecieze „talentele”. Știți de ce? Pentru că oamenii se îmbolnăvesc și mor în fiecare zi, în fiecare ceas. Și cu cât mai departe – cu atât mai mulți și mai mulți”, se arată în adresarea lui Voronin.

Fostul președinte al țării le amintește membrilor celor trei instituții ale statului că oamenii i-au ales nu pentru a se lupta între ele ci pentru a le rezolva doleanțele și problemele care sunt în societate.

„Dacă dumneavoastră ați hotărât să luptații unii împotriva altora, fără a lua în considerare pierderile de populație a Republicii Moldovei chiar și până la ultimul cetățean al țării, recunoașteți acest lucru în mod cinstit. Ca oamenilor să le fie clar că nu sunteți oameni de nădejde și nu mai pot avea nădejde în voi. Oamenii care v-au ales, care și-au dat voturile pentru dumneavoastră, trebuie să știe asta. Cel puțin pentru ca pe viitor să nu mai facă asemenea greșeli fatale, să nu încredințeze guvernarea țării unor oameni asemenea dumneavoastră”, se mai arată în adresare.

Astfel, Vladimir Voronin a venit cu trei recomandări către Parlament Președinție și Curtea Constituțională:

În primul rând, să fie pus capăt zâzaniilor politice și toate eforturile să fie concentrate la salvarea vieții oamenilor. În acest context, vreau să atrag atenția Curții Constituționale asupra faptului că instanța trebuie să le refuze atât deputaților, cât și președintelui țării examinarea nesfârșitelor apelări stupide care intervin din partea lor.

În al doilea rând, este necesar ca orice discuții cu tema alegerilor parlamentare anticipate să fie amânate până la stabilizarea totală a situației epidemiologice din țară. Ca politician și lider de partid, optez pentru faptul ca să ne debarasăm cât mai repede posibil de actualul Parlament, care este corupt, mafiot și trădător. Dar, ca cetățean și patriot al țării, nu pot să nu-mi dau seama că organizarea alegerilor în condițiile actuale va agrava și mai mult situația din țară, care și fără asta este îngrozitoare. Spre deosebire de dumneavoastră, domnilor deputați și doamnă Președinte, cetățeanul și patriotul din mine îl înving pe politicianul din mine.

În al treilea rând, dumneavoastră sunteți obligați ca, în cel mai scurt timp, să formați și să confirmați un guvern plenipotențiar, care să-și asume organizarea și întreaga responsabilitate pentru realizarea măsurilor de ameliorare a complicatei situații epidemiologice din țară. Care în cele mai scurte termene va soluționa problemele legate de achiziționarea preparatelor medicale necesare și va organiza procesul de vaccinare a populației țării. Și o va face fără a ține cont de interese politice și cheltuieli materiale”, le recomandă ex-președintele țării.

În caz contrar, Voronin spune că „nu vom reuși să supraviețuim ca popor”.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile