Logo Realitatea.md

Un judecător din dosarul „Laundromat” a cerut să fie transferat la sediul Buiucani, inclusiv, pentru starea psiho-emoțională. „Nu este un moft”

26 Ianuarie 2021, 10:55 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

Judecătorul Garri Bivol a solicitat repetat să fie transferat de la sediul Centru la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău. Raportor în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Carolina Ciugureanu-Mihailuță, s-a arătat deranjată să prezinte subiectul, subliniind că acest judecător este vizat în celebrul dosar „Laundromat”, în plus mai există o bănuială rezonabilă și pe o altă cauză penală în baza articolului 307 din Codul Penal - pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărîri contrare legii.

Garri Bivol a explicat că, atunci când a avut loc specializarea judecătoriilor, dumnealui nu a fost întrebat în cadrul cărui sediu vrea să activeze. Totodată, a dezvăluit că, în cadrul celui de-al doilea dosar, doi dintre judecători, printre care președintele completului, activează la sediul Centru, adică acolo unde se află el.

Ce au decis, într-un final, membrii CSM?

Embed:

Mai întâi, Dorel Musteață a anunțat membrii Consiliului că este cumătru cu Garri Bivol și în context a declarat abținere, după care Carolina Ciugureanu-Mihailuță. Ambele abțineri au fost respinse de colegi. Iar Garri Bivol nu a avut nicio recuzare.

„Rămâne un semn de întrebarea cum se realizează partajarea subiectelor raportorilor, pentru că anterior eu am fost împotriva repunerii în funcție a domnului Bivol. ... La 20 ianuarie, judecătorul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, Garri Bivol a adresat o cerere către CSM prin care anunță Consiliul că mai devreme a expediat pe adresa electronică a CSM o cerere din nume propriu prin care a solicitat să fie transferat la sediul Buiucani. Din textul cererii, am înțeles că este o solicitare repetată. Am verificat disponibilitatea locurilor la sediul Buiucani și am aflat că este o poziție liberă, a declarat Ciugureanu-Mihailuță. Însă a spus că nu susține cererea.

„Nu susțin această cerere. Sunt pentru dreptul judecătorilor de a activa în condiții prielnice, pentru starea psiho-emoțională, dar când se operează cu un transfer trebuie să luăm în calcul și dosarul de activitate. Domnul Bivol este vizat în dosarul „Laundromat”, în același timp am o întrebare despre care este destinul celei de-a doua cauze penale?”, a întrebat aceasta.

„Examinarea cauzei penale a fost amânată din diferite motive, cele mai frecvente - lipsa procurorului în ședința de judecată”, i-a răspuns Bivol. După care a continuat că „prima cerere mi-a fost respinsă, pentru că nu erau locuri vacante”. „Nu este un moft. Este o solicitare de tratament egal cu ceilalți colegi care au depus cererea de încadrare într-un sediu sau altul, sau cel puțin au acceptat să activeze într-un anumit sediu. Sunt perfect de acord cu referire la ce a spus doamna raportor privind starea psiho-emoțională. Pe lângă ce am spus anterior, consider că atitudinea și capacitatea de a examina corect și în baza legii va fi atinsă la un nivel mai înalt activând în materie penală”.

Carolina Ciugureanu-Mihailuță a încercat să mai motiveze și prin faptul că cel de-al doilea dosar în care este vizat judecătorul se examinează la sediul Buiucani, doar că acesta i-a replicat că nu deține informație corectă. Președintele completului de judecători și încă un judecător din complet activează la sediul Centru, adică dacă admitem că săptămâna viitoare îmi întrerup concediu și vin la serviciu, reiese că activez cu doi membri ai completului. Raportul pe cauză activează la sediul Ciocana, acolo unde au loc și ședințele de judecată”, a mai explicat Garri Bivol. Cât despre dosarul „Laundromat” a decis să nu se expună.

În sediul Buiucani, mai activează și soția sa. Întrebat de altă membră a CSM, Nina Cernat, dacă nu vede un impediment, a răspuns că nu: „Fiecare-și face treaba sa”.

În urma supunerii la vot, cu patru voturi pro și șase contra, a fost respinsă cererea lui Garri Bivol. Hotărârea CSM poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile.

Citeste tot despre: Garri Bivol, judecător, transfer
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile