Logo Realitatea.md

Un membru din echipa lui Dodon, care colectează semnături pentru înregistrarea acestuia în cursa prezidențială, anchetat de CNA

15 Septembrie 2020, 14:57 // Politica

În echipa președintelui țării în exercițiu, Igor Dodon, care se ocupă de colectarea semnăturilor în susținerea înregistrării acestuia în cursa prezidențială se regăsește o persoană, care la începutul lunii septembrie a fost reținută de Centrul Național Anticorupție (CNA) pentru luare de mită.

Este vorba de primarul comunei Gotești din raionul Cantemir, Romeo Bolocan, care printre altele a ajuns edil pe listele Partidului Socialiștilor.

Potrivit listei depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC) de către Igor Dodon, unde se regăsesc membrii grupului de inițiativă, care îl ajută pe acesta să colecteze semnături ca să poată fi înregistrat în cursa prezidențială, apare numele primarului de Gotești – Bolocan Romeo pe poziția 87, din cei 100 de susținători.

Întreaga listă poate fi accesată și vizualizată aici.

Amintim că, la 2 septembrie curent, CNA a anunțat că primarul, un fost primar şi un consilier al primăriei comunei Goteşti, din raionul Cantemir, au ajuns în vizorul Centrului, după ce au fost denunţaţi că ar fi cerut mită de la reprezentanţii unui agent economic. Bănuiţii ar fi estorcat banii pentru a favoriza o decizie a Consiliului local privind alocarea bugetului pentru lucrările de reparaţie, pe care urma să le efectueze agentul economic.

Potrivit CNA este vorba despre reparaţia unui Centru de tineret din localitate, pentru care consiliul comunei urma să aloce companiei câştigătoare a licitaţiei în jur de 6 milioane de lei. Pentru a include în ordinea de zi proiectul de decizie, funcţionarii ar fi pretins, în diferite perioade, echivalentul a 10 la sută din suma totală – bani pe care i-ar fi primit în mai multe tranşe.

Pe acest caz, a fost iniţiată o urmărire penală pentru corupere pasivă. Cei trei sunt cercetaţi penal şi riscă până la 10 ani de detenţie, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe o anumită perioadă. În prezent, două persoane sunt reţinute, iar alta este cercetată în stare de libertate.

Precizăm că, Igor Dodon a depus actele la CEC pentru a fi înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidaturii sale la scrutinul prezidențial la 9 septembrie, adică practic la o săptămână după ce CNA a anunțat că Bolocan Romeo este cercetat, pentru luare de mită, fapt ce ar fi fost suficient pentru a modifica lista persoanelor din grupul de inițiativă, iar primarul comunei Gotești să fie exclus sau înlocuit. 

CITEȘTE ȘI:

Alegeri locale generale 2019: Candidații care se vor primari în localitățile din raionul Cantemir

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9217 0.8331%
USD USD 19.2760 -0.0648%
RUB RUB 0.3169 -0.3146%
RON RON 4.0611 1.0073%
UAH UAH 0.5219 -0.0574%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile