Logo Realitatea.md

Un nou val de critică pentru AstraZeneca după ce au fost publicate rezultatele unui studiu de laborator american

25 Martie 2021, 14:21 // Actualitate

AstraZeneca a raportat o rată de eficacitate ușor mai mică pentru vaccinul său împotriva COVID-19 după ce în urma unui studiu clinic american, compania a fost criticată că ar fi avut o rată a eficacității ce depășește realitatea. De asemenea, rezultatul studiului ar putea avea un impact negativ în ceea ce privește aprobarea pe scară largă a vaccinului în SUA.

Vaccinul a fost eficient în 76% din cazuri în protejarea voluntarilor de efectele severe ale coronavirusului, pe când anterior, în baza datelor colectate până pe 17 februarie se estimase că acesta ar fi eficient în 79% din cazuri.

Concluziile recente, ar pute genera un val și mai mare de nesiguranță în rândul statelor europene. Chiar dacă se așteaptă ca AstraZeneca să joace un rol crucial în combaterea pandemiei globale, considerând faptul că guvernele din întreaga lume au comandat deja milioane de doze, gafele repetate riscă să erodeze încrederea publicului în imunizare cu acest ser.

„Diferența dintre 76% și 79% este o eroare de rotunjire, probabil doar o mână de cazuri”, a spus Paula Cannon, profesor de microbiologie moleculară și imunologie la Școala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud, unde conduce o echipă de cercetare care studiază virușii. „Totuși este un lucru atât de important pentru noi să fim complet transparenți și exacți, deoarece numai astfel creăm încredere publică”.

Descoperirile s-au bazat pe 190 de cazuri simptomatice care s-au dezvoltat în rândul celor 32.449 de voluntari participanți la proces. 

Există încă 14 persoane rezultatul cărora încă nu a fost prelucrat. În cazul în care, cazurile rămase ar demonstra că vaccinul a funcționat, cel mai probabil rata de eficacitate va fi ajustată la valoarea inițială de 79%.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile