Logo Realitatea.md

Un procuror a examinat plângeri împotriva angajatorului soției sale. Acum, riscă să-și piardă funcția...

21 Martie 2019, 08:53 // Societate

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că Valerian Botezatu, procuror în Procuratura raionului Cimișlia, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Aceasta după ce a examinat plângerile depuse împotriva notarului, la care soția sa este angajată în funcție de contabil.

Foto: Gazetadesud.md

În prima jumătate a anului 2018, procurorul Valerian Botezatu a primit cinci plângeri din partea unei persoane fizice, potrivit cărora notarul ar fi întreprins unele abuzuri și/sau acțiuni ilegale în activitatea sa.

Ca urmare a examinării sesizărilor, procurorul le-a respins, catalogându-le ca fiind inadmisibile sau nefondate și a formulat răspunsuri corespunzătoare. De fapt, în conformitate cu legislația în vigoare, acesta era obligat să informeze în termen de trei zile, procurorul ierarhic superior despre conflictul de interese în care se afla la moment.

Acum, ANI va solicita încetarea raporturilor de serviciu ale procurorului, cu aplicarea interdicției de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani.

Valerian Botezatu a fost informat despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare. 

Potrivit ANI, actul de constatare va fi publicat pe pagina oficială a Autorității după rămânerea definitivă, cu respectarea legislației privind datele cu caracter personal. Acesta poate fi contestat în instanța de contecios administrativ.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile