Logo Realitatea.md

USM va colabora cu Universitatea din București. Igor Șarov s-a întâlnit cu rectorul Marian Preda

01 Februarie 2021, 15:04 // Societate

Noul rector ales al Universităţii de Stat din Moldova, Igor Şarov, a vizitat Universitatea din București în perioada 27-29 ianuarie 2021. Agenda vizitei a inclus o întâlnire cu rectorul Marian Preda, precum și cu o parte dintre prorectorii UB.

Foto: unibuc.ro

Din delegația oficială de la Chișinău au făcut parte și prof. univ. dr. habil. Otilia Dandara, prorector cu exercitarea atribuțiilor de rector al USM, precum și conf. univ. dr. habil. Aurelia Hanganu, prorector USM.

Vizita a urmărit stabilirea de obiective pentru colaborarea academică dintre Universitatea din București și Universitatea de Stat din Moldova, în vederea implementării de proiecte de dezvoltare comune.

Astfel, unul dintre obiectivele colaborării dintre UB și USM vizează inițierea unor programe de dublă diplomă care să completeze programele de schimburi studențești care există în prezent. Absolvenții acestor programe vor putea beneficia atât de o diplomă emisă de Universitatea din București, recunoscută la nivel european, cât și de o diplomă din partea Universității de Stat din Moldova. Inițierea programelor de dublă diplomă va putea asigura în același timp deschiderea către studenții din zona Caucazului și Asiei Centrale, care vor putea să candideze pentru unul dintre locurile puse la dispoziție pentru admitere de UB și USM.

Dialogul dintre cei doi omologi a vizat, printre altele, și inițierea unor programe de schimb de experiență comune, concretizate și sub forma unor școli de vară, care să ofere participanților microcredite recunoscute de ambele instituții de învățământ superior și care să ofere avantajul cunoașterii unor grupuri noi de studenți și a unor noi activități, idei și experiențe.

De asemenea, va fi discutat un acord de schimb pentru studenți, profesori și personal administrativ, prin dezvoltarea cooperării Erasmus deja existente, dar și prin inițierea unui acord bilateral pentru mobilități. Printre dezideratele avute în vedere se numără și o serie de colocvii pentru studenți și doctoranzi, organizate în comun de UB și USM.

La finalul reuniunii, rectorul UB a subliniat dorința Universității din București de a dezvolta extensii pentru o serie de programe de studii în Republica Moldova, la catedra cărora să predea atât cadre didactice ale UB, cât și cadre didactice ale USM.

Nu în ultimul rând, au fost prezentate și oportunitățile oferite de aderarea USM la rețelele universitare din care UB face deja parte: UNICA – Asociația Universităților din Capitale Europene, la BSUN – Rețeaua Universităților din Marea Neagră, precum și la BUA – Asociația Universităților Balcanice.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile