Logo Realitatea.md

Vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, primește un nume nou

30 Martie 2021, 17:00 // Actualitate

Vaccinul împotriva coronavirusului produs de compania farmaceutică anglo-suedeză AstraZeneca, se va numi de acum încolo „Vaxzevria”. Anunțul a fost făcut de câtre agenția de medicină Läkemedelsverket pe baza datelor oferite de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Chiar dacă vaccinul în sine rămâne neschimbat, agenția suedeză a decis să-i schimbe denumirea, considerând că numele este un element extrem de important în cazul preparatelor farmaceutice. Noul nume va fi însoțit de o nouă etichetare și ambalare.

Schimbarea numelui în „Vaxzevria” a fost aprobată de EMA la 25 martie, în urma unei cereri din partea companiei.

Vaccinul produs de compania farmaceutică britanico-suedeză a fost subiectul discuției de mai multe ori de când a primit undă verde de la EMA.

Imediat după aprobare, mai multe țări din Europa, au decis să nu îl folosească în imunizarea persoanelor în vârstă, în așteptarea mai multor date cu privire la eficiența și efectele adverse.

Mai târziu, la începutul lunii martie, mai multe țări europene au suspendat temporar utilizarea AstraZeneca din cauza cheagurilor de sânge și a numărului scăzut de trombocite care se credea că ar fi cauzate de acest ser.

La data de 18 martie, EMA a reconfirmat că vaccinul este unul sigur și eficient și că beneficiile depășesc potențialele riscuri, chiar dacă încă investighează problema.

Mai mult de atât, compania a fost, de asemenea, subiectul discuțiilor aprinse pe arena politică internațională, deoarece nu și-ar fi îndeplinit angajamentele cu privire la suplinirea dozelor de vaccin pentru UE, ducând la creșterea nemijlocită a tensiunilor dintre UE și Marea Britanie.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile