Logo Realitatea.md

Verdictul emis de EMA relansează vaccinările cu AstraZeneca în mai multe țări din Europa

19 Martie 2021, 13:58 // Actualitate

Italia, Franța, Germania și Spania intenționează să repornească vaccinările împotriva COVID-19 cu serul AstraZeneca după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a ajuns la concluzia că vaccinul AstraZeneca anti-coronavirus este „sigur și eficient”. Mai multe țări din Europa dar și din întreaga lume, au suspendat vaccinul din cauza unor câtorva decesuri din cauza cheagurilor din sânge în rândul persoanelor cărora le-a fost administrat. 

Îngrijorările privind eficacitatea și siguranța vaccinului a determinar EMA să lanseze o analiză complexă de siguranță pentru a putea stabili cu certitudine dacă există sau nu o legătură între serul controversat și dezvoltarea cheagurilor de sânge.

„Beneficiile sale în protejarea oamenilor de COVID-19 depășesc riscurile ce îi sunt asociate”, a declarat directorul executiv al EMA Emer Cooke.

„Autoritățile de reglementare nu pot exclude însă definitiv o legătură între cazurile raportate și acest ser”, a adăugat ea.

În urma anunțului făcut de EMA, Italia a declarat că va relua procesul de vaccinare cu AstraZeneca începând de azi.

Oficialii guvernului francez au declarat că vor face același lucru. În după-amiaza zilei de astăzi, premierului Franței Jean Castex, îi va fi administrată în public o primă doză a acestui vaccin, pentru a demonstra încrederea pe care o are guvernul francez în preparatul anglo-suedez.  

Spania și Germania au anunțat, de asemenea, că vor relua vaccinările împotriva coronavirusului cu serul AstraZeneca.

Cu toate acestea, Norvegia, Suedia și Danemarca au rămas reticente în acest sens, declarând că vor continua suspendarea acestuia până nu vor revizui verdictul emis de EMA.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile