Logo Realitatea.md

(VIDEO) Dezvăluiri șoc din timpul protestelor din Belarus: Mi-a tăiat lenjeria cu un cuțit, iar apoi a făcut ce a făcut

22 Martie 2021, 13:39 // În lume

Sute de mii de bieloruși au participat la protestele în masă din toată țara anul trecut, în urma victorie lui Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențialele. SUA și UE au declarat votul fraudulos și au impus sancțiuni oficialilor din Belarus pentru represiunea brutală și ilegalitățile care au urmat.

Embed:

Soarta mișcării de protest din Belarus a căpătat o semnificație mai mare în ultimele luni, pe măsură ce protestele anti-guvernamentale s-au răspândit și s-au intensificat și în Rusia ca urmare a tentativei de omor a lui Alexei Navalnîi.

Președintele rus Vladimir Putin și-a arătat rapid sprijinul său pentru Lukașenko, printr-un împrumut de 1,5 miliarde de dolari și alte ajutoare ce nu au fost însă specificate.

În pofita încercărilor autorităților de a calma spiritele, protestele din Balarus nu s-au oprit.

Conform investigațiilor efectuate în acest sens, precum și a mai multor dezvăluiri făcute de participanții la acele proteste, a devenit evident „că brutalitatea post-electorală exercitată de regimul Lukașenko față de poporul pașnic, este o crimă la adresa umanității”.

Au existat peste 500 de cazuri documentate de abuzuri grave, 290 de prizonieri politici și un număr copleșitor de persoane date dispărute.

Aceste acțiuni violente au distrus legitimitatea autorităților din Belarus în rândul propriilor lor oameni și al comunității internaționale.

Au fost dezvăluite sute de videouri în care au fost surprinse acțiunile ilegale întreprinse de autorități, ferocitatea poliției și abuzurile pe care le făceau organele de ordine.

Poveștile protestatarilor descriu un tratament inimaginabil și inuman, acuzând chiar cazuri de agresiune sexuală din partea poliției.

Andrei, un protestatar din Minsk, a declarat pentru o rețea de televiziune că a fost violat cu un baston de către un grup de ofițeri. Acest lucru s-a întâmplat pe măsură ce Andrei, „nu ar fi colaborat” cu forțele de ordine și nu le-ar fi dat acestora parola de la telefonul său.

Pentru a-l determina să-și deblocheze telefonul, inițial acesta a fost agresat fizic. „Pur și simplu m-au lovit din nou, și din nou, și din nou”.

„În acel moment, probabil aveam deja traume cerebrale, deoarece începusem să mă simt amețit și îmi era greu să mă mișc”, a zis el.

Pe măsură ce băiatul nu le comunica parola ofițerilor de poliție, aceștia l-au amenințat că îl vor agresa sexual cu un baston. Unul dintre ei le-ar fi cerut colegilor săi un prezervativ pentru a înveli arma, ar fi luat un cuțit de la un coleg și l-ar fi atacat.

„Mi-a tăiat lenjeria cu acel cuțit, cerându-mi din nou să-i dau parola. Am refuzat din nou, iar apoi polițistul a făcut ce a făcut”. 

Astfel de cazuri sunt mii în Belarus. Ele generează dorința aprigă a noii generații de a schimba totul din rădăcini, abolind nu numai regimul Lukașenko ci și influența pe care o are Kremlinul în țara lor.

Experții consideră că Putin este deja puternic criticat și tot mai greu de suferit de generația tânără din Belarus, iar aceștia în cele din urmă ar putea deschide ochii și populației din Federația Rusă, și așa revoltată.

 

 

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile