Logo Realitatea.md

(VIDEO) Schimb de replici tăioase în cadrul primelor discuții dintre administrația Biden și China

19 Martie 2021, 10:43 // În lume

Discuțiile de nivel înalt din Alaska dintre SUA și China s-au petrecut cu un șir de afirmații usturătoare în ambele direcții. Oficialii chinezi au acuzat SUA că ar incita țările din întreaga lume „să atace China”, în timp ce SUA au declarat că China „încearcă să pară ceea ce nu e”. Relațiile dintre cele două superputeri sunt cu fiecare an tot mai tensionate.

SUA s-au angajat să ridice probleme controversate, cum ar fi modul în care tratează Beijingul musulmanii uighuri în Xinjiang.

Discuțiile anevoioase din Anchorage au avut loc între secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, reprezentanți SUA și cel mai înalt oficial de politică externă din China, Yang Jiechi împreună cu ministrul de externe Wang Yi.

În declarația de deschidere, Blinken a spus că SUA va aborda în cadrul discuțiilor „preocupările profunde ale SUA în raport cu acțiunile întreprinse de statul chinez, inclusiv cele din Xinjiang, Hong Kong, Taiwan, precum și recentele atacuri cibernetice”.

„Fiecare dintre acțiunile menționate reprezintă o amenințare pentru stabilitatea și ordinea globală”, a adăugat el.

Ca răspuns, Yang a acuzat Washingtonul că și-a folosit puterea militară și supremația financiară pentru a suprima alte state.

„SUA abuzează așa-numitele noțiuni de securitate națională pentru a obstrucționa schimburile comerciale normale și a incita unele țări să atace China”, a zis el.

Yang a mai declarat că respectarea drepturilor omului din SUA se află la un nivel extrem de scăzut, în contextul în care „americanii de culoare sunt măcelăriți”.

Răspunsul SUA nu s-a lăsat așteptat mult, Jake Sullivan spunând că Washingtonul nu a căutat să aprofundeze conflictul cu China, ci doar a vrut să dea de înțeles că „administrația Biden va continua să apere întotdeauna principiile americane, poporul și prietenii”.

Schimbul de replici monitorizat de presa din toată lumea, a durat mai mult de o oră. Aceastea au fost prima etapă din cadrul celor trei sesiuni stabilite.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile