Logo Realitatea.md

Vlah, cu un apel către partide privind proiectele pentru Găgăuzia: „Nu le percepeți prin prisma politică”

16 Decembrie 2020, 08:59 // Politica

Irina Vlah a făcut apel la partidele politice să nu politizeze discuțiile asupra proiectelor legislative care vizează statutul special al Găgăuziei și nici să nu le privească prin prisma politică. Bașcanul a menționat că proiectele, votate de plen în primă lectură la 3 decembrie, au fost finalizate încă în anul 2016, dar dezbaterile politice au stopat adoptarea lor. Declarații în acest sens au fost făcute la ședința grupului de lucru privind Găgăuzia întrunit acum o zi, pe 15 decembrie, la Parlament.

„Vreau să menționez că aceste proiecte au drept scop îmbunătățirea comunicării între autoritățile centrale și autoritățile Autonomiei și setează acțiuni comune pe direcții importante sociale, economice și juridice.
În numele poporului Autonomiei solicităm partidelor politice să nu politizeze proiectele. Suntem siguri că aceste proiecte merită să fie examinate cu mare atenție și puse în discuție. Avem asistența experților care pot explica cu detalii sensul fiecărei prevederi și ce așteptări avem de la ele. Acum, când Republica Moldova a ales Președintele pentru următorii 4 ani, și avem un parlament cu mandat, noi, Autonomia Găgăuză, mizăm pe un suport larg al proiectelor în Parlament, a declarat Irina Vlah.
 
„Stimați membri ai Grupului interparlamentar de lucru, vă rugăm să susțineți examinarea proiectelor în Parlament și să explicați că proiectele au doar impact social-economic, să prezentați colegilor istoria elaborării lor și experiențele concentrate în ele. Aceste proiecte nu trebuie să fie percepute prin prisma politică”, a adăugat aceasta la ședință.
 
În acest sens, președinta Parlamentului, lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, a punctat următoarele: „Mi-am exprimat speranța că participanții grupului vor continua discuțiile constructive, călăuzindu-se de interesele naționale ale Republicii Moldova și ale statalității țării”.

Citeste tot despre: Gagauzia, Irina Vlah
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile